Vibe Smed in action
Vibe Smed in action

Vibe Smed er en af Danmarks få kvindelige professionelle racerkørere. Hun er Team Danmark atlet og var i 2008 bosat i England, hvor hun var ansat som race instructor hos Palmer Motorsport. I weekenderne deltog hun i Formula Palmer Audi racerserien, som kørte løb på engelske og europæiske baner. I 2009 deltog hun i den engelske Britcar serie, hvor hun kørte i en Porsche 996 GT3. I 2010 deltog hun i den prestigefyldte serie British GT, hvor hun sammen med Nathan Freke i en Ginetta G50 fik en samlet tredjeplads. 2011 byder på karting igen, hvor hun kører gearkart i KZ2-klassen.

Vibe Smed

Siden hun var ti år gammel har hun (født februar 1988) dyrket fartglæden, først i form af gokart-sporten og siden 2006 i racerbiler.

Vibe Smed har gennemgået en traditionel udvikling inden for motorsport, hvor hun startede med at køre karting i børneklassen og avancerede frem gennem systemet. Hun var en af Danmarks internationale karting-kørere, og deltog regelmæssigt i løb rundt omkring i Europa, bl.a. blev hun efter sin succesrige sæson i 2003 udtaget til Dansk Automobil Sports Union's særlige talenttrup og i 2004 blev hun desuden indlemmet i Team Danmark

I 2006 avancerede hun til rigtige formelbiler i form af Formel Ford. I såvel Norden som det øvrige Europa er Formel Ford en yderst populær motorsportsklasse. Selvfølgelig i England, men også i Benelux, er Formel Ford en klasse, hvor unge talenter får deres første erfaringer med racing på højt niveau. Her dystes der på mange klassiske racerbaner med stolte traditioner, og disse løb er præget af benhård konkurrence og dermed de bedste muligheder for at skærpe såvel biler som køreres ydeevne.

I 2008 foretog Vibe det store spring til udlandet, nærmere bestemt England, hvor motorsport dyrkes entusiastisk. Hun blev taget under vingerne af den legendariske engelske racerkører Jonathan Palmer, som bl.a. driver en serie med de lynhurtige Formula Palmer Audi. Til hverdag fungerede hun som race instructor og i weekenderne sad hun selv i cockpittet og deltog i løb.

Efter et år i England vendte hun i 2009 hjem til Danmark og startede på lægestudiet. Det kombinerede hun i 2010 med deltagelse i den engelske British GT serie, som er for GT-racere. Vibes bil var en Ginetta G50, som blev stillet til rådighed af det engelske team Century Motorsport. Hendes co-driver var den engelske racerkører Nathan Freke og de opnåede en samlet tredjeplads i G4-klassen.

Motorsport er ikke kønsopdelt og langt de fleste af Vibes konkurrenter er af hankøn. Kun ca. fem procent af kørerene er kvinder, men det generer hende ikke. »Med den benhårde konkurrence, den høje fart og de små marginaler tages der ikke hensyn til nogen-som-helst«, siger hun, »og så er det fuldstændig ligegyldigt om konkurrenten er en mand eller en kvinde.«

Vibe Smed sjællandsmester 2002
Sjællandsmester ICA Junior karting 2002

Kontaktinformation: Vibe Smed Fotos: Dennis Bjerringfelt, Karting i billeder Logo: Palle Schultz